Mănăstirea Agapia


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVII - XIX
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-a-A-10627
Adresa:
Localitate: sat AGAPIA; comuna AGAPIA
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia Mănăstirea Agapia

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jun-2009

Manastirea Agapia din Vale a fost ctitorita in 1642-1644 de hatmanul Gavril, fratele lui Vasile Lupu, numele luandu-si-l de la schitul construit mai sus de sihastrul Agapie, in sec. XIV.
Inzestrata cu mosii, averi si odoare, manastirea este pradata in mai multe randuri de turci, tatari si poloni, iar in 1821 a trecut prin primejdii atat de mari, incat faptul a fost consemnat intr-o pisanie pe latura de nord a bisericii. Refacuta in 1858-1862, cand e pictata de N. Grigorescu, biserica e mistuita de un incendiu si e din nou reparata. Forma initiala a bisericii a suferit multe transformari in 1882 si in 1903, cand s-a reinnoit toata incinta si s-au facut cladiri pentru ateliere.
Biserica cu hramul 'Sf. Voievozi", este in plan treflat, cu absidele semicirculare si o singura turla.
In 1823 s-a construit dianiconul si proscomidia, ca doua anexe dreptunghiulare, ferestrele au fost mult largite, fatadele au fost impodobite cu decoratiuni, si s-a adaugat un nou pridvor in fata celui vechi.
Un sistem de arce sprijinite pe coloane separa pridvorul de pronaos.
O calota sferica asezata pe patru arce simple alcatuieste bolta pronaosului, iar sistemul de boltire al naosului apeleaza la solutiile specific moldovenesti, bazate pe folosirea arcelor dublouri si a arcelor piezise, care prin dispunerea lor ingusteaza treptat suprafata de sprijin.
Incinta manastirii este alcatuita din chilii si constructii-anexe cu etaj sustinut de arcade si coloane dispuse in linie. Aici se afla si casa in care a locuit Alexandru Vlahuta.
In afara incintei este biserica paraclis "Nasterea Maicii Domnului", zidita la mijlocul sec. XIX si biserica "Sf. Ioan Bogoslov", refacuta pe locul unei vechi capele, in timpul domniei lui Mihai Sutu (1819-1821).
Pictura executata de N.Grigorescu intre anii 1858-1861, este in stil neoclasic, o adevarata capodopera a picturii religioase din sec. XIX.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )